Nowa odsłona projektu Z50

Nowa odsłona projektu Z50

      Za zmieniającą się modą podąża architektura rezydencji jednorodzinnych. Dzisiaj tradycja ma nowe oblicze. Zachowując to, co najlepsze i poprawiając niektóre rozwiązania funkcjonalno - techniczne projekt rezydencji Z50 ma do zaoferowania znacznie więcej niż dotychczas. Dzięki tej szczegółowej specyfikacji dowiesz się co kryje w sobie nowy, ulepszony Z50.




      Jaśniej, więcej przeszkleń = więcej światła dziennego


      Jeszcze nigdy w części dziennej nie było tyle słońca! Standardowe, podwójne drzwi balkonowe zastąpione zostały dużymi, reprezentatywnymi i otwieranymi przeszkleniami bez podziałów, do samej ziemi, które wpuszczają znacznie więcej światła. Powierzchnia przeszkleń powiększyła się łącznie o 100%. Salon oraz jadalnia są widne, pogodne i dobrze doświetlone. Lokalizując dom zgodnie z optymalnym nasłonecznieniem działki, można ograniczyć czas palenia sztucznego światła. Nadmiar słońca w letnie dni można redukować swobodnie lub automatycznie zwijanymi roletami wewnętrznymi.




      Dwu-strefowy salon

      Jest idealną przestrzenią do rodzinnych spotkań, wspólnych posiłków lub kanapowego relaksu.


      Osiowość wnętrza części dziennej pozostawia wiele możliwości aranżacji - do wyboru. W zależności od nawyków i potrzeb domatorów można cieszyć się modernistyczną "wolną przestrzenią" tzw. open-space zagospodarowaną meblami, wyznaczającymi granice stref (salon, jadalnia) lub też oddzielić i zamknąć pomieszczenia ściankami z gips kartonu: fragmentarycznie bądź w całości. Tak duża powierzchnia części dziennej pozwoli także na wydzielenie aneksu kominkowego i oddzielenie go od części telewizyjno-rekreacyjnej. Jednak nic nie robi większego wrażenia we wnętrzach jak duża, jasna i przeszklona przestrzeń bez ograniczeń, która w tej rezydencji, gra główne skrzypce.


      Kuchnia - królestwo Pani domu

      Kuchnia została wydzielona od części wypoczynkowej rozsuwanymi drzwiami, dzięki czemu nie trzeba się przejmować „kuchennym bałaganem” szczególnie przy niespodziewanych wizytach. Kuchnia jest dobrze doświetlona, posiada duże okno frontowe i drzwi balkonowe z wyjściem na śniadaniowy taras (letnią jadalnię), co przy przygotowywaniu np. ogrodowej rodzinnej imprezy ułatwi komunikację. Okno kuchenne na elewacji frontowej pozwala kontrolować wjazd do domu i wszystko, co się wokół niego dzieje. Sekretem kuchni jest ukryta, wydzielona spiżarka, zamykana np: suwanymi drzwiami, w której można przechowywać zapasy żywności lub z powodzeniem zaadaptować ją na winiarkę. Wejście do niej znajduje się na przedłużeniu blatu roboczego tak, aby mieć wszystko pod ręką. Centralnie ulokowana wyspa może służyć także za stół do szybkich śniadań lub przekąsek, a dla wszystkich fanów gotowania sprawdzi się jako przestrzeń robocza z miejscem na różnego rodzaju akcesoria kuchenne. W takiej kuchni wystarczy, że pozwolisz swojej pasji na kreatywne gotowanie!



      Więcej przestrzeni na parterze


      W pobliżu głównego węzła komunikacyjnego znajduje się dodatkowy pokój, który może posłużyć jako miejsce do pracy, pokój hobby lub pokój gościnny. W łazience na parterze znajduje się natrysk, z którego może korzystać gość bez konieczności zaglądania w intymne strefy domowników na poddaszu. Okno na elewacji frontowej pozwala kontrolować otoczenie domu.

      Pod skosem uzyskanym przez schody idealnie wpasuje się zabudowa meblowa, a na obu ścianach bez okien można ustawić szafki, komody lub wpasować obszerną biblioteczkę na książki.



      Nowa aranżacja z królewską sypialnią


      Na poddaszu znajduje się wygodna strefa nocna, składająca się z trzech ponad 30m² funkcjonalnych sypialni, każda z nich posiada wyjście na balkon. W pokojach zostało wydzielone miejsce do pracy oraz miejsce na szafy wnękowe. Główna sypialnia została wyposażona dodatkowo w wygodną garderobę, graniczącą z prywatnym pokojem kąpielowym dostępnym tylko dla lokatorów tej sypialni. Oba pomieszczenia zwieńczone są oknami połaciowymi i są łatwe do zwentylowania. Poza oknami zaprojektowana została także wentylacja grawitacyjna, aby utrzymać odpowiednią wilgotność. W pokoju kąpielowym jest wystarczająca ilość miejsca na narożną wannę oraz natrysk typu 'walk-in'.




      W nowej kreacji od projektanta


      Elewacje rezydencji nawiązują do modernistycznych założeń estetycznych, które stanowiły inspirację projektantów, zajmujących się liftingiem klasycznej wersji Z50. Pojawiają się elementy gier kilku płaszczyzn: drewnianej, z przeszkleniami oraz kontrastującymi białymi formami. Odejmując od siebie proste figury projektanci otrzymali nowe, ciekawe formy. Całość daje interesujący rysunek przestrzenny, podnosząc walory estetyczne rezydencji w nowym stylu. Kolorystyka utrzymana jest w ciepłych odcieniach drewna (brązy), bieli tynków oraz delikatnych szarościach odcinających się od płaszczyzn pionowych. Dla podkreślenia kontrastu cokół oraz tarasy mają odcień ciemniejszej niż dach - szarości.



      Gustowne dodatki


      Jako nieobowiązkowy aczkolwiek pożądany element wykończenia elewacji pojawia się zadaszająca taras pergola. Nawiązuje do detali utworzonych na elewacjach: tylnej i frontowej. Uwagę przykuwa motyw ramy, obejmującej poziomą część pergoli. Całość utrzymana jest w tonacji bieli z dodatkiem bezbarwnego poliwęglanu naśladującego efekt szkła, pełniącego przede wszystkim funkcję wypełniającą żebra pergoli. Dzięki temu tarasem można cieszyć się także w deszczowe dni.




      Unowocześniona tradycja


      Minimalizacja formy i likwidacja większości lukarn odmieniła wygląd dachu. Zachowana jednak została główna lukarna (5) z podwójnym przeszkleniem i balkonem (4) zwieńczonym szklaną balustradą. Z wnętrza utrzymany został niezakłócony widok na otoczenie poprzez zastosowanie szkła bezbarwnego osadzonego w konstrukcji z nierdzewnej stali szczotkowanej. Okładzina ścian oraz detal szczytowy lukarny kontynuuje odcięcie bryły poddasza za pomocą kontrastującego drewna z białym tynkiem.




      Większe tarasy i otoczenie


      Charakter rezydencji podkreślają duże drzwi balkonowe, które umożliwiają wyjście do ogrodu na obie strony świata. Zwiększone zostały powierzchnie tarasów, a najbliższa przestrzeń wokół domu zaaranżowana została w sposób uwydatniający nowy charakter architektury. Wyjątkowo prezentują się duże kamienie - głazy, niskie krzewy oraz regularne nasadzenia przetasowane niskimi roślinami. Porządku dodają paliki drewniane wyznaczające granice między trawą, a pasażami spacerowymi.

      Warto pamiętać, że charakter rezydencji potęguje odsunięcie jej od wjazdu na kilka - kilkanaście metrów w celu wykonania szerokiego, długiego, a nawet łukowego podjazdu. Z dystansu można objąć wzrokiem całość myśli architektonicznej w najbardziej atrakcyjnej perspektywie.




      Czy to projekt, który Cię interesuje? Więcej o nowym Z50 znajdziesz na szczegółowej karcie projektu oraz pobierając rysunek demo.



      Jeszcze się zastanawiasz?

      Zobacz porównanie klasycznej (niedostępnej już) wersji rezydencji z jej bardziej współczesną wersją -> NOWYM Z50.




      Wieloletnie doświadczenie projektantów oraz inwestorów przy realizacjach projektu Z50 zostało zebrane i wprowadzone w nowej, ulepszonej wersji tej kultowej rezydencji. Czas płynie, zmieniają się tendencje i oczekiwania wobec funkcjonalności projektu. To, co było potrzebne kiedyś, ewoluowało z biegiem czasu, aby dzisiaj przyjąć nową formę.

      Zmiany obejmują zarówno wygląd zewnętrzny i kreację, jak również układ funkcjonalny, rozplanowanie pomieszczeń oraz energooszczędność budynku i instalacji.



      PARTER

      pow. użytkowa - 137m2

      • duża i reprezentacyjna część dzienna - pow. użytkowa 70m2
      • więcej okien w części dziennej na elewacji ogrodowej
      • taras na dwie strony świata, częściowo zadaszony
      • wyjście na taras bezpośrednio z kuchni - jadalnia letnia
      • salon połączony z jadalnią tzw: open space
      • kominek - można także wydzielić aneks kominkowy
      • dodatkowy pokój na parterze (gabinet/ pokój gościnny)
      • wydzielona kuchnia z zamykaną spiżarką
      • WC blisko salonu, z natryskiem
      • garaż dwustanowiskowy z przejściem bezpośrednio do domu
      • P.G. przy garażu, zgrupowane kominy
      • centralna komunikacja i wygodne schody na poddasze



      PODDASZE

      pow. użytkowa 134 m2

      • 3 (trzy) komfortowe, duże sypialnie (ponad 30m2 każda) z wyjściem na balkon oraz miejscami na szafy wnękowe
      • główna sypialnia z prywatną garderobą oraz pokojem kąpielowym z wanną i natryskiem typu "walk-in", doświetlone oknami połaciowymi
      • łazienka ogólnodostępna z wanną i natryskiem
      • wysoka ścianka kolankowa
      • wszystkie sypialnie oraz pomieszczenia pomocnicze dobrze doświetlone oknami pionowymi lub połaciowymi



      BRYŁA I ELEWACJE

      • większe przeszklenia (4-skrzydłowe)
      • javascript:;
      • modernizm na elewacjach: elementy drewna zestawione z kontrastującym białym tynkiem
      • nowa kolorystyka elewacji
      • jasno szary dach, ciemniejsze odcienie szarości: cokoły i tarasy
      • pergola - nowoczesny design
      • prostsza forma dachu, zachowane głównej lukarny od frontu i ogrodu
      • balkony - proste kąty, szklane balustrady



    DANE TECHNICZNE



    Powierzchnia użytkowa / netto

    272,1 / 342,9 m²

    Powierzchnia garażu

    37,7 m²

    Powierzchnia zabudowy

    218,9 m²

    Kubatura

    910,7 m³

    Wysokość

    9,26 m

    Kąt nachylenia dachu

    38°

    Powierzchnia dachu

    342,4 m²

    Wysokość ścianki kolankowej

    1,38 m

    Wymiary elewacji frontowej

    -------

    Minimalne wymiary działki

    szer.29,05m x długość.19,29m

    Liczba pokoi

    5




          Dowiedz się więcej i przejdź do szczegółowej karty projektu Z50

Co Ty na to?

|
lub
|
podpisz się
^
Co ulepszyć?